Waarom Doet Flossen Pijn? Het Raadsel Opgelost
Waarom flossen pijn doet, is een vraag die veel patiënten vaak aan hun tandarts stellen. Dit wordt vaak gevolgd door vragen als "Moet ik echt flossen?" of "Waarom is flossen zo belangrijk als het pijn doet?"
Om te beginnen, wat doet flossen precies?
Flossen, ook wel interdentaal reinigen genoemd, helpt bij het verwijderen van voedselresten, tandplak en afzettingen tussen de tanden. Het is een cruciaal onderdeel van de dagelijkse mondverzorging. Flosdraad bereikt de moeilijkste plekken, zoals de ruimtes tussen de tanden en onder de tandvleesrand.
Soms kan je tandenborstel deze plekken niet goed bereiken, waardoor flossen noodzakelijk is. Maar soms kan flossen pijnlijk zijn. Laten we uitleggen waarom dat zo is.
Wil je Helemaal stoppen met flossen?
Waterflossers zijn effectiever en veel leuker! Ze gebruiken gerichte waterstralen om bacteriën en tandplak van je tanden en tandvlees te verwijderen.
Waarom Doet Flossen Mijn Tanden Pijn?
Als flossen ongemakkelijk of pijnlijk is, kiezen veel mensen ervoor om het over te slaan. Er zijn verschillende redenen waarom flossen pijn kan doen.
Flossen is niet de meest opwindende mondverzorgingspraktijk en kan gevoelige tandvlees irriteren of zelfs tandpijn veroorzaken. Het zou echter geen ondraaglijke pijn moeten veroorzaken. Een veel voorkomende klacht bij tandartsen is bloedend en pijnlijk tandvlees door flossen.
Je Flostechniek
Bij het flossen introduceer je een vreemd voorwerp in een kwetsbaar gebied. Door het heen en weer te bewegen, ontstaat veel wrijving, wat het tandvlees kan irriteren en pijn kan veroorzaken. Flossen wordt beschouwd als een schurende activiteit, vooral met draadflos, omdat het agressief snijden en schrapen omvat om bacteriën te verwijderen. Dit kan het glazuur en de pulp van de tanden beïnvloeden.
Een verkeerde flostechniek is meestal de oorzaak van pijn. Kinderen, nieuwe flossers of onzorgvuldige flossers veroorzaken de meeste schade. Ze besteden te veel tijd aan het porren en prikken met de flosdraad, wat het tandvlees irriteert en pijn veroorzaakt.
Flossen met Tandvleesaandoeningen
Tandvleesaandoeningen zijn een andere oorzaak van pijn bij het flossen. De eerste fase van tandvleesontsteking, gingivitis, kan pijnlijk zijn. Tandvlees raakt geïnfecteerd door bacteriën onder de tandvleesrand, wat leidt tot verhoogde gevoeligheid en ontsteking. Onbehandelde tandvleesaandoeningen kunnen zich ontwikkelen tot parodontitis.
Gevoeligheid is niet alleen beperkt tot het tandvlees. Tanden kunnen ook delicaat zijn door tandbederf en tandvleesaandoeningen. Vitaminetekorten kunnen ook bijdragen aan pijn bij het flossen.
De Pijn van Flossen Verminderen
Volg een regelmatige interproximale mondreinigingstechniek in combinatie met handtandenborstels. Tandartsen en mondhygiënisten kunnen tanden schalen om hardnekkige lagen tandplak te verwijderen. Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is flossen een effectieve en goedkope behandeling voor de eerste stadia van tandvleesaandoeningen.
Identificeer de onderliggende oorzaak van de gevoeligheid als het niet aan het flossen zelf ligt, maar aan een intern probleem. Diepe reiniging is essentieel om snel tandplakopbouw te verwijderen en weer een gezond en pijnvrij gebit te krijgen.
Alternatieven voor traditioneel flossen zijn onder andere waterflossers, die stromen van blessurevrij water gebruiken om vuil te verwijderen. Sommige merken flosdraad hebben een zachte buitenlaag voor een minder schurende ervaring.
Wees altijd voorzichtig en bewust van hoe je flost. Neem de tijd en laat je tanden en tandvlees wennen aan het flossen. Gebruik niet hetzelfde stukje flosdraad tussen elke tand om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Klem de flosdraad niet met kracht tussen je tanden, maar werk het heen en weer met een lichte, gecontroleerde kracht.
De Beste Manier om te Flossen
- Knip een stuk flosdraad van 30-40 cm af.
- Wikkel het om je middelvingers, maar zorg ervoor dat je jezelf niet snijdt. Laat ongeveer 5 cm flosdraad los tussen je handen hangen.
- Steek de draad voorzichtig tussen de tanden door een zaagbeweging te gebruiken.
- Buig de floss in een C-vorm en veeg onder het tandvlees.
- Beweeg de floss voorzichtig op en neer.
- Stop niet als het bloedt, gezwollen tandvlees moet worden gedraineerd.
- Herhaal voor elke tand.
Controleer je Tandvlees Voordat je Flost
Controleer je tandvlees voordat je begint met flossen, vooral als je nieuw bent met flossen. Als je rood, gezwollen of ontstoken tandvlees hebt, raadpleeg dan eerst je tandarts. Test ook op gevoeligheid met warme en koude voedingsmiddelen. Als je gevoelig bent, gebruik dan een desensibiliserende tandpasta of fluoride gel.
De Grote Voordelen van Flossen
- Het vermindert op de lange termijn de pijn bij het flossen.
- Verwijdert tandplak onder de tandvleesrand.
- Helpt bij het behouden van een frisse adem.
- Bevordert gezond tandvleesweefsel.
- Voorkomt de opbouw van tandsteen.
- Vermindert de kans op tandvleesaandoeningen.